Skip to content

Nadziewane okrągłe cukinie

Dzisiaj będzie szybko i aromatycznie. Bazą tego przepisu jest cukinia, która im jest młodsza tym smaczniejsza. W Internecie coraz więcej pojawia się przepisów na jej przygotowanie. Można ją spożywać na surowo, smażyć jej kwiaty, leczo, a nawet piec ciasta. Wszystko uzależnione jest od Naszej kulinarnej wyobraźni. Produkt coraz bardziej popularny, choćby dlatego, że jest warzywem lekkostrawnym. Słowem wstępu zapraszam po recepturę!

Składniki:

– 3 szt. okrągłej cukinii (można też użyć podłużnej)
– pół średniej wielkości batata
– garść orzechów włoskich
– pół jabłka (najlepiej kwaśnego)
– kilka listków mięty
– pół szklanki kaszy kuskus
Sposób przygotowania: Cukinii obcinamy kapelusze, a potem wydrążamy ze środka miąższ.  Kaszę kuskus zalewamy gorącą wodą, przykrywamy i pozostawiamy na ok. 5 minut. Batata kroimy w drobną kostkę, przekładamy na rozgraną patelnię. Smażymy na maśle  przez krótką chwilę. Następnie dodajemy pokruszone orzechy włoskie, a na koniec jabłko pocięte w kostkę. Jeszcze przez chwilę mieszamy,tak by składniki się połączyły. Przekładamy do kaszy, doprawiamy solą, białym pieprzem i drobno posiekaną miętą. Cukinię nadziewamy farszem warzywnym i układamy do żaroodpornego naczynia. Nalewamy wody do naczynia, przykrywamy złotkiem i pieczemy przez ok. 30 minut. Można też pod koniec pieczenia obsypać twardym serem serem i zapiec.
Z miąższu przygotowujemy delikatny sos. Dodajemy odrobiną świeżej mięty, soku z cytryny oraz miodu (oprószamy solą i pieprzem). Wszystkie składniki gotujemy, przekładamy do blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Dobrego dnia, tym bardziej, że za oknem słońce świeci coraz mocniej.
Udostępnij
SPIS PRZEPISÓW

ARCHIWUM

PORTFOLIO

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *