Dawno mnie tu nie było, prawda? Czas urlopowy dopadł i mnie. Znalazłam się w miejscach gdzie nabrałam energii do działania, a w głowie pojawiły się nowe, ciekawe pomysły. A oto jeden z nich, zupa z dynii. Z takim warzywem można zdziałać cuda 🙂
– jedna średnia dynia
– 2 lub 3 szt. marchewek średniej wielkości
– pół selera
– 1 szt. pietruszki
Przygotowanie: Na początku przygotowałam dynię tzn. pokroiłam ją, skropiłam olejem rzepakowym a następnie piekłam przez około 15 minut w temperaturze 150 C w piekarniku. Z marchewek, selera i pietruszki, kilku liści laurowym oraz ziaren ziela angielskiego przygotowałam wywar warzywny. Następnie dodałam upieczoną dynię i gotowałam do miękkości. Tak przygotowaną zupę doprawiłam do smaku czarnym pieprzem oraz solą morską. Wszystkie składniki zmiksowałam na jednolitą masę.
Do zupy przygotowałam też sałatkę z avocado, natki pietruszki, soku z cytryny, oliwy oraz miodu. Wszystkie składniki połączyłam i podałam razem z zupą. Moim skromnym zdaniem połączenie jest idealne.
Smakuje? Czekam na komentarze.
paulinaskorupa
9 października, 2015 @ 9:46 pm
Wygląda pysznie 🙂
dudakamilaanna.blogspot.com
10 października, 2015 @ 4:56 am
Dzięki 🙂
XMC.pl
21 grudnia, 2024 @ 2:40 pm
Fascynujący jestem Twoim stylem pisania! Czy możesz podzielić się, jakie książki, blogi lub inne źródła inspirują Cię do doskonalenia swojej umiejętności redakcyjnej? Jakie konkretnie elementy staramy się wchłonąć i implementować w swoich tekstach?