Znacie to? Nie mam dziś siły na gotowanie to zróbmy spaghetti, szybko się je robi. Otóż nie, ta potrawa im dłużej gotowana tym lepiej smakuje. Trafiłam zupełnym przypadkiem na instagramowy profil pewnego włoskiego kucharza. Z zainteresowaniem zaczęłam przeglądać jego przepisy i dowiedziałam się jak Włosi przygotowują spaghetti bolognese. Żeby uzyskać ten właściwy i tak pożądany smak trzeba sos gotować długo i na małym ogniu. Zainteresowani? Poniżej dzielę się przepisem.
Lista składników:
- 0,5 mięsa zmielonego wołowego
- puszka pomidorów lub passata pomidorowa
- pół kopru włoskiego
- seler naciowy – 2 łodygi
- połowa świeżej papryki
- marchewka. – 1 szt.
- czosnek – 3 ząbki
- cebula – 1 szt.
- wino wytrwane lub półwytrawne (moim zdaniem lepiej pasuje czerwone)
- ser parmezan
Sposób przygotowania: Na oliwie przesmażyłam pokrojoną w kostkę cebulę oraz drobno posiekany czosnek. Do tego dodałam posiekany seler naciowy, koper włoski oraz paprykę i tak to dusiłam przez kilka minut. Następnie dodałam mielone mięso, startą marchewkę i mieszałam do połączenia się składników. Kiedy wszystkie składniki się ze sobą dobrze połączyły dolałam lampkę wina, doprawiłam solą, świeżo zmielonym pieprzem, bazylią oraz słodką papryką. Zmniejszyłam ogień i tak sos gotował się od 1,5 do 2 godzin. W międzyczasie sos mieszałam tak aby się nie przypalił. Na koniec dodałam pomidory, dusiłam jeszcze kilkanaście minut do połaczenia się wszystkich składników. Do tego płaska łyżka miodu, zamieszałam i gotowe. Ugotowałam makaron spaghetti, na to sos i parmezan. Smakowało wybornie, spróbujcie!

Do you know it? I don’t have the strength to cook today so let’s make spaghetti, it’s quick to make. Well, no, this dish the longer it is cooked the better it tastes. I came across the instagram profile of an Italian chef by complete accident. With interest, I started browsing through his recipes and learned how Italians prepare spaghetti bolognese. In order to get that proper and so desirable taste, you need to cook the sauce for a long time and over low heat. Interested? I share the recipe below.
Ingredients list:
- 0.5 ground beef
- can of tomatoes or tomato passata
- half a fennel
- celery – 2 stalks
- half a fresh bell pepper
- carrots. – 1 piece
- garlic – 3 cloves
- onion – 1 piece
- dry or semi-dry wine (in my opinion red goes better)
- parmesan cheese
Preparation: I fried diced onion and finely chopped garlic in oil. To this I added celery and bell bell pepper and simmered it like this for a few minutes. To this I added chopped celery, fennel and bell peppers and simmered it like this for a few minutes. When all the ingredients were well combined I added a glass of wine, seasoned with salt, freshly ground pepper, basil and sweet paprika. I reduced the heat and so the sauce cooked from 1.5 to 2 hours. In the meantime, I stirred the sauce so that it did not burn. At the end I added the tomatoes, simmered for several more minutes until all the ingredients were combined. To this I added a flat spoonful of honey, stirred and finished. I cooked spaghetti pasta, topped it with sauce and Parmesan cheese. It tasted delicious, try it!