Skip to content

Zapiekane słodkie ziemniaki. Bataty./Baked sweat potatoes

Dawno nie zamieszczałam wpisów kulinarnych, dlatego dziś opowiem o batatach. Są to słodkie ziemniaki, pochodzące z Ameryki Środkowej. Miąższ może mieć różną barwę, w zależności od odmiany – białą, pomarańczową lub żółtą. Czerwona odmiana najbardziej popularna w Polsce to źródło likopenu, który może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób serca i niektórych nowotworów. 
***
I haven’t provided culinary, entries for a long time, so today I’ll talk about sweet potatoes. These are sweet-tasting potatoes, originating in Central America. The flesh can vary in color, depending on the variety – white, orange or yellow. Red variety, which is most popular in Poland, is a source of lycopene, which may reduce the risk of developing heart disease and some cancers.

Składniki (dla 2 osób)

-2 średniej wielkości bataty
– garść zielonej części pietruszki
– kilka ciemnych pieczarek
– mięso mielone np. wieprzowe
– ząbek czosnku
Przygotowanie: Ziemniaki przecinamy na pół, wstawiamy do piekarnika i pieczemy aż miąższ będzie miękki. Pieczarki kroimy w ćwiartki, czosnek w talarki, dodajemy oliwę i dusimy pod przykryciem przez kilka minut. Tak przygotowane składniki mieszamy i przyprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, słodką papryką oraz sokiem z cytryny. Na koniec drobno siekamy nać pietruszki  i dodajemy do farszu. 
Do skorupek batatów przekładamy farsz. Pieczemy przez ok 30-40 minut. Podajemy z sosem z ricotty (2 łyżki śmietany, 2 łyżki sera ricotta, sok z cytryny pieprz czarny, odrobina soli – wszystko miksujemy). 
***
Ingredients (for 2 people)
– 2 Medium-sized sweet potatoes
– bunch of green part of parsley
– several dark mushrooms
– minced meat, eg. pork
– a clove of garlic

Preparation: Cut the potatoes in half, put in the oven and bake until the flesh is soft. Cut the mushrooms into quarters, garlic into slices, add the olive oil and cook covered for a few minutes. Mix the prepared ingredients and season with salt, freshly ground pepper, sweet pepper and lemon juice. At the end of chop parsley finely and add to the stuffing. Put the stuffing into sweet potato shells. Bake for 30-40 minutes.
Serve with ricotta sauce (2 tablespoons cream, 2 tablespoons ricotta cheese, lemon juice and black pepper, a little salt – all ingredients mixed).
Smacznego!


Udostępnij
SPIS PRZEPISÓW

ARCHIWUM

PORTFOLIO

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *