Skip to content

Sałatka z grillowanych warzyw

Zakochałam się w bakłażanach i cukiniach. W ostatnim czasie mogłabym te warzywa jeść na okrągło. O walorach odżywczych bakłażana (oberżyny) takich jak niska kaloryczność lub źródło błonnika pisałam już na blogu.  
Natomiast cukinia jest lekkostrawnym warzywem bogatym w potas, żelazo i magnez. Tym bardziej zachęcam do przygotowania tej sałatki.

Składniki:
– 1 cukinia
– 1 bakłażan
– natka pietruszki
Na sos:
– orzechy nerkowca
– ser ricotta
– jogurt naturalny
Sposób przygotowania: Bakłażana i cukinię kroimy w talarki o grubości 2 cm, oprószamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i pozostawiamy na kilka minut. Na rozgrzaną patelnię grillową wlewamy oliwę i smażymy warzywa (z obu stron). Po usmażeniu warzyw przekładamy na ręczniki papierowe. 
Następnie przygotowujemy sos do sałatki. Do blendera przekładamy garść nerkowców, 2 łyżki sera ricotty, 2 łyżki jogurtu naturalnego oraz posiekaną natkę pietruszki (doprawiamy odrobiną soli i czarnego pieprzu. Wszystkie składniki miksujemy.
Na talerzu układamy cukinię i bakłażana, polewamy sosem i posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki. 
P.S. Warzywa można zmieniać, dodając np. marchewkę, pietruszkę czy buraki. Wszystko zależy od Waszej kulinarnej wyobraźni. 
Udostępnij
SPIS PRZEPISÓW

ARCHIWUM

PORTFOLIO

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *