Dzień Dobry,
Dziś chciałam się podzielić przepisem na koktajl. Nie jestem fanką truskawek, ale w sezonie letnim zdarza mi się je wykorzystać w kuchni. Najczęściej używam ich do koktajli, deserów czy ciast. Postanowiłam trochę poeksperymentować i połączyć truskawki z ziołem zwanym trybula. Roślina ta pochodzi z terenów bliskiego wschodu. Przez swój delikatny, anyżowy aromat wykorzystywana jest w gastronomii. Zawiera duże ilości żelaza, magnezu, karotenu oraz witaminy C. Trybula oczyszcza krew oraz wzmacnia odporność. Samo zdrowie zamknięte w jednej szklance.
***
Good morning,
Today I wanted to share a recipe for a cocktail. I’m not a fan of strawberries, but in the summer I happen to use them in the kitchen. Most often I use them for cocktails, desserts and cakes. I decided to experiment a bit and combine strawberries with a herb called chervil. This plant comes from the area of the Middle East. Because of its delicate aroma of anise it is used in gastronomy. It contains large amounts of iron, magnesium, carotene and vitamin C. Chervil purifies the blood and strengthens immunity. Health itself enclosed in one glass.
Mój przepis na koktajl:
– 0,5 kg truskawek
– połowa korzenia imbiru
– połowa doniczki trybuli
– mleko, może być roślinne
– 2- 3 łyżki jogurtu naturalnego
Wszystkie składniki zmiksowałam blenderem tak by uzyskać jednolity płyn. Na koniec dodałam łyżkę miodu (użyłam spadziowego) oraz łyżeczkę soku z cytryny.
***
My recipe for a cocktail:
– 0.5 kg of strawberries
– Half of a ginger root
– Half of a pot of chervil
– Milk, may be vegetable
– 2 to 3 tablespoons of plain yogurt
Mix all of the ingredients in a blender so as to obtain an uniform liquid. At the end I added a spoonful of honey (I used honeydew) and a teaspoon of lemon juice.
Próbujcie przepisu i dzielcie się komentarzami na jego temat. Czekam z niecierpliwością. Dobrego Dnia!
***
Try the recipe and share the comments about it. I’m looking forward to them. Have a nice day!