Skip to content

KOCHAM WĄTRÓBKĘ.

Było o polityce, niepotrzebnie. Ale wracam do tego co mnie bardziej interesuje, na resztę nie mam żadnego wpływu. Pewnie jestem w nielicznej grupie fanów wątróbki. Poszłam więc do sklepu, nie do końca wiedziałam na co mam ochotę. Wtedy zobaczyłam ją i pomyślałam, że to jest to. Zjem dzisiaj wątróbkę z indyka. Oto przepis.

Składniki:

  • wątróbka – 3 szt.
  • 2 cebule białe
  • 1 jabłko (według mnie najlepsze kwaśne)
  • szczypior
  • połowa papryki czerwonej
  • sok z połowy cytryny
  • przyprawy: sól, czarny pieprz, papryka czerwona, miód

Sposób przygotowania: Wątróbkę oczyściłam, osuszyłam, pokroiłam na mniejsze kawałki, oprószyłam w mące i przełożyłam na rozgrzaną patelnię. Przesmażyłam z obu stron, zdjęłam z patelni. Pokroiłam w talarki cebulę i jabłko, paprykę pokroiłam na mandolinie, wszystkie składniki przesmażyłam na patelni. Dołożyłam wątróbkę i tak wszystkie składniki dusiłam przez kilka minut. Jak już wszystkie składniki się połączyły to ją przyprawiłam solą, pieprzem, dodałam sok z cytryny i łyżkę miodu (tego z pasieki mojego Taty – tu pisałam https://kamiladuda.pl/2016/04/06/pasieka-pszczoy-i-miod/. Na koniec dodałam szczypior i można jeść. Smacznego!

***

It was about politics, unnecessarily. But I’m back to what I’m more interested in, the rest I have no influence on. I’m probably in the small number of liver fans. So I went to the shop, not quite sure what I was in the mood for. Then I saw it and thought, this is it. I’m going to eat turkey liver today. Here’s the recipe.
Ingredients:

  • liver – 3 pcs.
  • 2 white onions
  • 1 apple (in my opinion best sour)
  • chives
  • half of a red pepper
  • juice of half a lemon
  • seasonings: salt, black pepper, red pepper, honey

Method of preparation: I cleaned the liver, dried it, cut it into smaller pieces, dusted it in flour and put it into a heated frying pan. Fry on both sides, remove from the pan. I sliced the onion and apple, chopped the pepper on a mandolin, fried all the ingredients in the pan. I added the liver and simmered all the ingredients for a few minutes. When all the ingredients were combined, I seasoned it with salt, pepper, added lemon juice and a tablespoon of honey (the one from my Dad’s apiary – I wrote here https://kamiladuda.pl/2016/04/06/pasieka-pszczoy-i-miod/. Finally, I added chives and you can eat it. Enjoy!

Udostępnij
SPIS PRZEPISÓW

ARCHIWUM

PORTFOLIO

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *