Było o polityce, niepotrzebnie. Ale wracam do tego co mnie bardziej interesuje, na resztę nie mam żadnego wpływu. Pewnie jestem w nielicznej grupie fanów wątróbki. Poszłam więc do sklepu, nie do końca wiedziałam na co mam ochotę. Wtedy zobaczyłam ją i pomyślałam, że to jest to. Zjem dzisiaj wątróbkę z indyka. Oto przepis.

Składniki:
- wątróbka – 3 szt.
- 2 cebule białe
- 1 jabłko (według mnie najlepsze kwaśne)
- szczypior
- połowa papryki czerwonej
- sok z połowy cytryny
- przyprawy: sól, czarny pieprz, papryka czerwona, miód
Sposób przygotowania: Wątróbkę oczyściłam, osuszyłam, pokroiłam na mniejsze kawałki, oprószyłam w mące i przełożyłam na rozgrzaną patelnię. Przesmażyłam z obu stron, zdjęłam z patelni. Pokroiłam w talarki cebulę i jabłko, paprykę pokroiłam na mandolinie, wszystkie składniki przesmażyłam na patelni. Dołożyłam wątróbkę i tak wszystkie składniki dusiłam przez kilka minut. Jak już wszystkie składniki się połączyły to ją przyprawiłam solą, pieprzem, dodałam sok z cytryny i łyżkę miodu (tego z pasieki mojego Taty – tu pisałam https://kamiladuda.pl/2016/04/06/pasieka-pszczoy-i-miod/. Na koniec dodałam szczypior i można jeść. Smacznego!
***
It was about politics, unnecessarily. But I’m back to what I’m more interested in, the rest I have no influence on. I’m probably in the small number of liver fans. So I went to the shop, not quite sure what I was in the mood for. Then I saw it and thought, this is it. I’m going to eat turkey liver today. Here’s the recipe.
Ingredients:
- liver – 3 pcs.
- 2 white onions
- 1 apple (in my opinion best sour)
- chives
- half of a red pepper
- juice of half a lemon
- seasonings: salt, black pepper, red pepper, honey
Method of preparation: I cleaned the liver, dried it, cut it into smaller pieces, dusted it in flour and put it into a heated frying pan. Fry on both sides, remove from the pan. I sliced the onion and apple, chopped the pepper on a mandolin, fried all the ingredients in the pan. I added the liver and simmered all the ingredients for a few minutes. When all the ingredients were combined, I seasoned it with salt, pepper, added lemon juice and a tablespoon of honey (the one from my Dad’s apiary – I wrote here https://kamiladuda.pl/2016/04/06/pasieka-pszczoy-i-miod/. Finally, I added chives and you can eat it. Enjoy!