Skip to content

LEKKI PRZYSMAK Z CHIA.

Rzadko coś tu kulinarnego wrzucam. Czas to zmienić, może przez chwilę zapomnę o tym co się wokół mnie dzieje. Nie wiem kiedy to się wszystko skończy, ale jedno jest pewne później będzie już inaczej. Zamykają się pewne etapy, a te nowe są jedną wielką niewiadomą.

Nigdy tak nie miałam, mam więcej pytań niż odpowiedzi, spotyka mnie więcej niezrozumienia, a mój smutek, gniew i złość nie ma końca. Czasem zastanawiam się ile można znieść, a ile ja jestem jeszcze w stanie wytrzymać. Gotowanie było dla mnie przyjemnością i w jakimś tam sensie pomagało mi na chwilę uciec od problemów. Zrobiłam więc szybki deser, lato ku temu sprzyja.

Do przygotowania użyłam:

  • nasiona chia (3 łyżki)
  • mleko (użyłam roślinnego owsianego) – 250 ml
  • 2 gruszki
  • brzoskwinia
  • migdały

Sposób przygotowania: Mleko podgrzałam, dodałam nasiona chia, wymieszałam i przełożyłam do pucharków. Najlepszym rozwiązaniem będzie pozostawić je na kilka godzin lub na całą noc w lodówce. Gruszki i brzoskwinię pokroiłam w kostkę i przesmażyłam na maśle. Następnie zmiksowałam na jedwabisty mus, doprawiłam cukrem trzcinowym i sokiem z cytryny. Na koniec posypałam migdałami, a delektować się tym deserem będę jutro. Spróbujcie, może i Wam posmakuje.

***

I rarely post anything culinary here. It’s time to change that, maybe I’ll forget about what’s going on around me for a while. I don’t know when it will all be over, but one thing is for sure, things will be different afterwards. Certain stages are closing and the new ones are one big unknown.

I’ve never been like this, I have more questions than answers, I’m faced with more misunderstandings and my sadness, anger and rage are endless. Sometimes I wonder how much you can take, or how much more I can take. Cooking was a pleasure for me and in a way it helped me escape from my problems for a while. So I made a quick dessert, summer is good for that.

For the preparation I used:

  • chia seeds (3 spoons)
  • milk (I used vegetable oat milk) – 250 ml
  • 2 pears
  • peach
  • almonds

Method of preparation: I heated the milk, added the chia seeds, mixed and transferred to goblets. The best solution is to leave them in the fridge for a few hours or overnight. I diced the pears and peach and fried them in butter. I then blended them into a silky mousse, seasoned with cane sugar and lemon juice. Finally, I topped it with almonds and will be enjoying this dessert tomorrow. Try it, maybe you will like it too.

Udostępnij
SPIS PRZEPISÓW

ARCHIWUM

PORTFOLIO

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *