Skip to content

Z cyklu, dobre posiłki

Jestem chlebożercą i bez tego produktu nie funkcjonuję! Trudno jest mi sobie wyobrazić, że można żyć bez pieczywa. Dlatego takie osobniki cenię i zazdroszczę bo momentami zdecydowanie przesadzam ze spożywaniem chleba. Moja wariacja na kanapkę prezentuje się właśnie tak! 

Składniki:

– chleb, wykorzystałam żytni
– bakłażan
– czerwona cebula
– ser kozi
– rukola
– orzechy włoskie
– rukola
Przygotowanie: Zaczęłam od przygotowania czerwonej cebuli, której wykonanie zajmuje najdłużej. Pokroiłam ją w piórka, przełożyłam na patelnie, dodałam ocet balsamiczny i dusiłam do miękkości (mieszałąm co jakiś czas tak by się nie przypaliła). Bakłażana pokroiłam na talarki, oprószyłam solą i odstawiłam na krótką chwilę. Następnie ręcznikiem papierowym zebrałam powstałe łezki, działanie to powoduje, że bakłażan traci goryczkę. Na patelni grillowej przesmażyłam go przez kilka minut z każdej strony. Po zrobieniu wszystkich składników mogłam rozpocząć składanie kanapek. Rozpoczęłam od posmarowania kromki chleba kozim serem (i pomyśleć, że kiedyś nie mogłam znieść zapachu tego sera :)), na to położyłam kilka plastrów bakłażana, dalej położyłam konfiturę z czerwonej cebuli, posiekaną rukolę i orzechy włoskie. I gotowe.! Można jeść!

Udostępnij
SPIS PRZEPISÓW

ARCHIWUM

PORTFOLIO

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *