Skip to content

Kuchnia izraelska czyli placki z kapusty

Szukając inspiracji na dzisiejszy obiad wróciłam do książki Smaki Izraela, Nidy Degutiene. Sama autorka pisze, że ta książka to otwarte drzwi do domu Izraelczyków. Danie to jest niezwykle proste i szybkie w wykonaniu. Natomiast efekt końcowy zaskakuje smakiem, aromatem i prostotą przygotowania.

Składniki na placki:
– 1 kapusta średniej wielkości
– 1 nieduża cebula
– 1 jajko
– 3 – 4 łyżki mąki
– sól, pieprz do smaku
– olej do smażenia
Sposób wykonania: Kapustę przekrój na cztery części, wytnij głąb. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę, Ugotuj kapustę. Odsącz i pozostaw, żeby ostygła o odciekła z niej woda. Ostudzoną kapustę drobno posiekaj nożem, zmiel lub rozdrobnij w malakserze. Cebulę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i wymieszaj z kapustą. Do masy dodaj roztrzepane jajko. Wsyp mąkę, posól, popieprz i dokładnie wymieszaj. Placki smaż na dużej, głębokiej patelni, na dobrze rozgrzanym oleju. Usmażone osusz ręcznikiem papierowym. Można podawać ze śmietaną albo jogurtem naturalnym. Podałam z dipem pietruszkowym (w malakserze połączyłam natkę pietruszki, jogurt grecki i sok z cytryny).

Udostępnij
SPIS PRZEPISÓW

ARCHIWUM

PORTFOLIO

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *