Obudziłam się dziś z myślą o dobrym i zdrowym śniadaniu. Niedziela to taki czas kiedy mogę na spokojnie pomyśleć i przygotować wyjątkowy posiłek. Opierając się na kilku składnikach stworzyłam pasty. Oczywiście można je modyfikować, w zależności od posiadanych składników i upodobań. Jedno jest niezmienne, a mianowicie twaróg. O recepturze przeczytajcie poniżej!
Pasta I
– pół kostki twarogu np. półtłustego
– kilka listków świeżej mięty
– 2 – 3 małe ząbki czosnku
– olej roślinny
– sól i pieprz biały do smaku
Pasta II
– pół kostki twarogu np. półtłustego
– pół puszki tuńczyka w sosie własnym
– olej roślinny
– bazylia świeża, ale można użyć też suszonej
– papryka słodka
– sól i pieprz biały do smaku
Sposób wykonania: Wszystkie składniki przekładamy do miski i blendujemy do uzyskania jednolitej pasty. Można je podawać z warzywami, które w danym momencie posiadamy. U mnie pojawiły się rzodkiewki, ale mogą być pomidory, ogórki czy inne warzywa.
Życzę smacznego i spokojnego dnia!