Skip to content

Jabłka w cieście naleśnikowym

Wolne dni sprzyjają przy tworzeniu nowego. Dotyczy to zarówno przepisów kulinarnych jaki i tworzeniu fotografii. Mnie wyobraźnia dziś trochę poniosła, a efekty widzicie na przedstawionych zdjęciach. Ponieważ pogoda zachęca do spędzenia czasu poza domem, zależało mi na tym, żeby przygotowanie posiłku nie trwało zbyt długo.

Składniki:
2 średniej wielkości jabłka ( ja użyłam renet, bo to moje ulubione)
1 jajko
1 szklanka mleka
3-4 łyżki mąki pszennej
szczypta soli

Składniki na sos:
10-20 szt. truskawek mrożonych
skórka z limonki
miód naturalny
Sposób wykonania: Jabłka obieramy ze skóry, kroimy na cienkie talarki, wydrążamy środek, układamy na desce i oprószamy cynamonem. Do miski wbijamy jajko, dolewamy mleko, dodajemy mąkę, szczyptę soli i mieszamy do uzyskania ciasta (konsystencja  nie powinna być za rzadka dlatego ilość składników można modyfikować). Na rozgrzanym oleju smażymy jabłka (1-2 min.z każdej strony). Przekładamy na papierowy ręcznik, tak żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Przygotowanie sosu: Truskawki przekładamy do garnka, dolewamy wodę (tak aby pokryły owoce) dodajemy miód oraz skórkę z limonki. Gdy truskawki będą miękkie, przekładamy do blendera i miksujemy do uzyskania jednolitego sosu.
Placki przekładamy na talerz, polewamy sosem i można jeść. Można tez podawać ze świeżymi owocami lub cukrem pudrem.
Udostępnij
SPIS PRZEPISÓW

ARCHIWUM

PORTFOLIO

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *