Skip to content

Zupa dyniowa z pieczonym łososiem

W sobotni poranek podzielę się przepisem na zupę dyniową. Zanim przejdę do receptury, podam kilka informacji o wartościach odżywczych tego warzywa. Dynia jest bogata w beta-karoten – to pomarańczowy, czerwony i żółty barwnik roślinny (to dzięki niemu dynia ma tak intensywny kolor) i jednocześnie substancja o właściwościach leczniczych. Beta-karoten – podobnie jak wszystkie karotenoidy – jest przeciwutleniaczem, co oznacza, że hamuje szkodliwe procesy oksydacyjne, a co za tym idzie – może zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych. Sama dynia nie jest wskazana w cukrzycy, ponieważ jej indeks glikemiczny jest wysoki.

Skladniki:
– ćwiartka dyni
– 1 czerwona papryka średniej wielkości
– 1 limonka
– liście laurowe – 3 szt.
– kilka ziaren ziela angielskiego
– pieprz biały
– gałka muszkatołowa
– rozmaryn
– łosoś
Przygotowanie: Dynię kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy oliwą, doprawiamy rozmarynem i pieczemy w piekarniku przez ok. 25 minut. Na oliwie przesmażamy paprykę pokrojoną w mniejsze kawałki. Dolewamy wody (można też dodać warzywny wywar) dorzucamy kilka ziaren ziela angielskiego, liści laurowych i przez kilka minut dusimy paprykę. Kolejno dodajemy miąższ z dyni, gotujemy do połączenia się składników. Tak przygotowaną podstawę zupy przekładamy do blendera, miksujemy do uzyskania jednolitej zupy. Doprawiamy solą, białym pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z połowy z limonki. Podajemy z łososiem wcześniej zamarynowanym w oliwie, soli, pieprzu, soku i skórki z limonki. Rybę pieczemy na patelni na wolnym ogniu. Na talerz przelewamy zupę, dodajemy kawałki łososia, skórkę z limonki, kilka kropel oliwy. Gotowe, smacznego!
Udostępnij
SPIS PRZEPISÓW

ARCHIWUM

PORTFOLIO

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *