Jak to u mnie bywa pomysł pojawił się w chwili otwarcia lodówki. I takim sposobem narodziła się idea przygotowania cukinii zapiekanej w sosie pomidorowym. Zwyczajem na moim blogu stało się, że podaje trochę informacji na temat wartości odżywczych produktów z których korzystam. Przejdźmy do konkretów! Cukinia przywędrowała z Włoch, a po włosku „zucchina” to mała dynia. W zależności od odmiany może być ciemnozielona, żółta lub pasiasta.
Jest łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem, ceniona za wysoką wartość dietetyczną. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP, B1, beta karoten. Zaletą tego warzywa jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Ponadto warzywo odkwasza organizm, a także pozytywnie wpływa na proces trawienia. Dzięki dużej zawartości związków odżywczych, cukinia zalecana jest jako jedno z pierwszych warzyw dla małych dzieci. Jeżeli choć odrobinę zainteresowałam, to zapraszam do skorzystania z przepisu.
Produkty (dla 2 osób)
– 6-7 szt. małych cukinii (wybrałam żółte)
– puszka całych pomidorów
– 2 ząbki czosnku
– świeżo lub suszona bazylia
– sól, czarny pieprz, słodka papryka do smaku
– oliwa z oliwek.
Sposób wykonania: Cukinie opłukujemy pod bieżącą wodą. Kroimy wzdłuż, solimy, pieprzymy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Przekładamy do żaroodpornej formy wysmarowanej oliwą z oliwek. Na patelni przesmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy pomidory, przyprawiamy solą, czarnym pieprzem, słodką papryką i bazylią. Wszystkie składniki przekładamy do blendera i miksujemy do uzyskania jednolitego sosu. Polewamy cukinie pomidorami, wstawiamy do piekarnika. Pieczemy do zredukowania się sosu w temp. 150 st. przez ok. 15-20 minut.