Skip to content

Deser ryżowy z jabłkiem i żurawiną

Jabłka, żurawina i ryż to zdecydowanie moje smaki. Trochę fantazji, chęci i czasu i można delektować się deserem. Najlepiej smakuje na ciepło, a w takie jesienne wieczory sprawdzi się idealnie!


Składniki na deser:
– 1,5szkl. mleka np. roślinne
– 1 szkl. ryżu
– laska wanilii
– 2 jabłka (wybrałam renety – moje ulubione)
– garść suszonej żurawiny
– łyżka naturalnego miodu wielokwiatowego
– cynamon
Sposób przygotowania: Do rondla przelewamy mleko, dodajemy ziarna laski wanilii, miód i pozostawiamy do zagotowania się produktów. Następnie dodajemy ryż i gotujemy, aż mleko się wchłonie. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy na patelnię, dolewamy wodę i dusimy do miękkości, przyprawiamy cynamonem, sokiem z cytryny i miodem naturalnym. Na koniec dodajemy suszoną żurawinę i jeszcze przez kilka minut smażymy. Dalej przekładamy ryż do żaroodpornych foremek przykrywamy musem jabłkowym i pieczemy przez ok. 10 minut.

Deser gotowy. Próbujcie i komentujcie.
Udostępnij
SPIS PRZEPISÓW

ARCHIWUM

PORTFOLIO

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *