Zakochałam się w bakłażanach i cukiniach. W ostatnim czasie mogłabym te warzywa jeść na okrągło. O walorach odżywczych bakłażana (oberżyny) takich jak niska kaloryczność lub źródło błonnika pisałam już na blogu.
Natomiast cukinia jest lekkostrawnym warzywem bogatym w potas, żelazo i magnez. Tym bardziej zachęcam do przygotowania tej sałatki.
Składniki:
– 1 cukinia
– 1 bakłażan
– natka pietruszki
Na sos:
– orzechy nerkowca
– ser ricotta
– jogurt naturalny
Sposób przygotowania: Bakłażana i cukinię kroimy w talarki o grubości 2 cm, oprószamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i pozostawiamy na kilka minut. Na rozgrzaną patelnię grillową wlewamy oliwę i smażymy warzywa (z obu stron). Po usmażeniu warzyw przekładamy na ręczniki papierowe.
Następnie przygotowujemy sos do sałatki. Do blendera przekładamy garść nerkowców, 2 łyżki sera ricotty, 2 łyżki jogurtu naturalnego oraz posiekaną natkę pietruszki (doprawiamy odrobiną soli i czarnego pieprzu. Wszystkie składniki miksujemy.
Na talerzu układamy cukinię i bakłażana, polewamy sosem i posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.
P.S. Warzywa można zmieniać, dodając np. marchewkę, pietruszkę czy buraki. Wszystko zależy od Waszej kulinarnej wyobraźni.