Skip to content

Sałatka na bazie rukoli

Dzielę się sposobem na szybką i pełnowartościową sałatkę z:
  • rukoli, która jest źródłem wapnia, żelaza i magnezu, a jako warzywo o zielonych liściach obfituje w kwas foliowy;
  • awokado, które co prawda jest bardzo kaloryczne, ale zawiera kwas oleinowy, który ma zdolność obniżania poziomu złego cholesterolu (ma też właściwości, które przeciwdziałają nowotworom);
  • gruszki jako jedne z nielicznych owoców zawierają jod – minerał pozytywnie wpływający na funkcjonowanie tarczycy, a także boru – pierwiastka wspomagającego pracę szarych komórek oraz poprawiającego możliwości samo koncentracji;
  • sera feta pochodzącego z Grecji produkowanego z mieszanki pasteryzowanego mleka owczego z mlekiem kozim.
Produkty:
rukola
połowa gruszki
połowa awokado
1/3 kostki sera feta
Sos:
sok z połowy pomarańczy
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżeczka miodu
łyżka oliwy
Przygotowanie: Gruszkę, awokado i ser feta kroimy w drobną kostkę, dodajemy do rukoli. W międzyczasie przygotowujemy sos pomarańczowy. Do słoika przekładamy wszystkie składniki i wstrząsamy do momentu ich połączenia. Łączymy z sałatką i oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. 
Smacznego!


Udostępnij
SPIS PRZEPISÓW

ARCHIWUM

PORTFOLIO

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *