Dzielę się sposobem na szybką i pełnowartościową sałatkę z:
- rukoli, która jest źródłem wapnia, żelaza i magnezu, a jako warzywo o zielonych liściach obfituje w kwas foliowy;
- awokado, które co prawda jest bardzo kaloryczne, ale zawiera kwas oleinowy, który ma zdolność obniżania poziomu złego cholesterolu (ma też właściwości, które przeciwdziałają nowotworom);
- gruszki jako jedne z nielicznych owoców zawierają jod – minerał pozytywnie wpływający na funkcjonowanie tarczycy, a także boru – pierwiastka wspomagającego pracę szarych komórek oraz poprawiającego możliwości samo koncentracji;
- sera feta pochodzącego z Grecji produkowanego z mieszanki pasteryzowanego mleka owczego z mlekiem kozim.
Produkty:
rukola
połowa gruszki
połowa awokado
1/3 kostki sera feta
Sos:
sok z połowy pomarańczy
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżeczka miodu
łyżka oliwy
Przygotowanie: Gruszkę, awokado i ser feta kroimy w drobną kostkę, dodajemy do rukoli. W międzyczasie przygotowujemy sos pomarańczowy. Do słoika przekładamy wszystkie składniki i wstrząsamy do momentu ich połączenia. Łączymy z sałatką i oprószamy świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego!