Lipiec i jego dary natury. Dziś w moim przepisie wykorzystałam jedne z nich, którymi są jagody. Jedną z głównych wartości tych owoców są antyutlaniacze, które obniżają poziom złego cholesterolu.
Składniki na ciasto:
– 400 g mąki
– 150 ml ciepłego mleka
– 30 g drożdży
– 50 ml oleju roślinnego
– 2 jajka
– 60 g cukru np. brązowy bądź trzcinowy
– 80 g masła
Składniki na farsz:
– 200 g świeżych jagód (najlepiej smakują te zebrane samemu w lesie)
– 2 – 3 łyżki twarogu
– 2 – 3 łyżki brązowego cukru lub miodu naturalnego
Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku dodając łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Odstawiamy zaczyn na 15 minut w ciepłe miejsce, przykrywając ścierką lnianą lub folią.
W międzyczasie przygotowujemy farsz: oczyszczone jagody łączymy z twarogiem i cukrem lub miodem. W oddzielnej misce przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy cukier i jajka. Wyrośnięty zaczyn dodajemy do powyższych składników jednocześnie mieszając. Następnie dokładamy rozpuszczone i ostudzone masło i wyrabiamy ciasto (ręką lubą za pomocą miksera). Po kilku minutach wyrabiania ciasta dolewamy cienkim strumieniem olej i ponownie ugniatamy ciasto (nie powinno kleić się do rąk).Gotowe ciasto przykrywamy lnianą ścierką i odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i dzielmy na części (ok. 10), spłaszczamy i umieszczamy na niej gotowy farsz. Formujemy bułeczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C przez ok. 20 minut (w zależności od piekarnika).
Anonimowy
8 sierpnia, 2016 @ 2:16 pm
Ciągle jest lato – jadłam, pyszne, mniam, a jeszcze z mleczkiem, mmmrr…