Skip to content

Polędwica na kanapki i obiad.

Gdzieś w mediach usłyszałam takie słowa, cyt.: „mięso jest łatwo przygotować”. Czy też zgadzacie się z tym stwierdzeniem? Ja nie do końca podzielam to zdanie choćby dlatego, że każdy chce uzyskać swój smak. Wybierając rodzaj mięsa należy jednak pamiętać o jego prawidłowej obróbce. Polędwicę wieprzową można przyrządzić na wiele sposobów, na słodko (dosyć popularne), na słono, na ostro. Przy tym należy pamiętać że, mięso nie może być twarde. Moja propozycja polędwiczki jest na słodko. Poniżej przepis na polędwicę wieprzową.

Niezbędne składniki:
– 1 szt. polędwicy wieprzowej; 
– 4-5 ząbków polskiego czosnku;
– żurawina;
– świeże zioła, tym razem wybrałam lubczyk;
– sok z połowy cytryny;
– miód naturalny;
– oliwa;
– ocet balsamiczny;
– świeżo zmielony pieprz, sól.
Polędwiczkę opłukałam i wysuszyłam ręcznikiem papierowym potem oprószyłam solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodałam drobno pokrojony lubczyk oraz czosnek. Następnie zajęłam się przygotowaniem marynaty. Do jej przygotowania użyłam łyżki miodu, octu balsamicznego, soku z połowy cytryny, 3 łyżek zmielonej żurawiny oraz oliwy. Polędwicę zamarynowałam i odstawiłam na noc do lodówki. Przełożyłam do naczynia żaroodpornego i piekłam 40 minut w 180 C. 
I to by było na tyle. Smacznego!


Udostępnij
SPIS PRZEPISÓW

ARCHIWUM

PORTFOLIO

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *