Na początek trochę wiedzy o tym warzywie. A więc buraki mają dużo kwasu foliowego, witaminy C, zawierają też pierwiastki mineralne m.in. żelazo, wapń, magnez, potas co powoduje wzmocnienie układu krwionośnego, mają właściwości przeciwnowotworowe (najskuteczniejszy jest sok ze surowych buraków), wpływają też na odporność organizmu oraz walkę z wirusa.
Teraz wróćmy do przygotowania zupy! Bazą tej zupy jest rosół z kury. Do tak przygotowanego wywaru dodałam pokrojoną w kostkę marchewkę (2 szt.), którą gotowałam przez ok 10 minut. Następnie dorzuciłam wcześniej ugotowane, starte na tarce o grubych oczkach buraki. Pod koniec gotowania dorzuciłam korzeń pietruszki (2 szt.) pokrojony w kostkę oraz garść ziemniaków (ok. 3 szt.). Gotowałam jeszcze przez chwilę tak by wszystkie składniki się połączyły. Aby buraki zachowały swój kolor dodałam sok z połowy cytryny. Doprawiłam do smaku miodem naturalnym oraz oprószyłam solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Zapraszam 🙂