Skip to content

Gulasz z boczniaków.

Przygotowałam dziś gulasz z boczniaków. Latem na bazarach można spotkać warzywa i owoce, które zimą są trudno dostępne. Dlatego też narodził się pomysł na połączenie boczniaków, cukinii, papryki oraz pietruszki w postaci gulaszu. Przyznam się, że sam byłam zaskoczona efektem końcowym. Dlatego też powtórzę to co napisałam na samym początku. W gotowaniu warto eksperymentować w łączeniu różnych produktów. Czasem można siebie zaskoczyć 🙂 Zapraszam więc na wypróbowanie i ugotowanie gulaszu, którym głównym składnikiem jest boczniak.


 Produkty:
– kilka boczniaków – zużyłam ok 15 szt.
– 1 cukinia
– 1 papryka (kolor do wyboru)
– kilka ząbków czosnku
– zielona część pietruszki.
Na początek zajęłam się papryką. Na oleju rzepakowym dusiłam paprykę pokrojoną w paski do miękkości. Następnie dodawałam kolejne produkty tzn. boczniaki pokrojone w talarki, czosnek pokrojony w paski. Gdy składniki się połączyły, a papryka zmiękła dodałam pokrojoną w kostkę cukinię. Tak połączone elementy gulaszu gotowałam jeszcze kilka minut. Doprawiłam solą, czarnym pieprzem, papryką ostrą, suszonym lubczykiem, cytryną i miodem wielokwiatowym. Powinien powstać sos słodko-kwaśny. Zakończyłam dodając nać pietruszki.
Życzę smacznego. K.Duda


Udostępnij
SPIS PRZEPISÓW

ARCHIWUM

PORTFOLIO

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *