Do jej przygotowania użyłam następujących składników:
– 2 papryki, wybór koloru papryki według uznania – ja wybrałam zieloną i czerwoną
– kilka płatów śledzi (wszystkie składniki pokazałam na poniższym zdjęciu).
Na początku zajęłam się przygotowaniem śledzi – moczyłam je przez noc w mleku, tak żeby pozbyć się nadmiaru soli. Później pokroiłam paprykę w drobną kostkę oprószyłam solą morską i odstawiłam, aby zmiękła. Ogórki kwaszone obrałam i również posiekałam w drobną kostkę. Zaś cebulę pokroiłam w talarki, zalałam gorącą przegotowaną wodą i odstawiłam na kilka minut. Tak przygotowane produkty ułożyłam w słoiku warstwami i każdą oprószyłam świeżo zmielonym pieprzem. Następnie zalałam słoik olejem lnianym i odstawiłam na kilka dni.
Wynik mojego działania widać powyżej. Spróbuj, nie pożałujesz! 🙂