Skip to content

Dziś o bakłażanie.

Czy wiedzieliście, że bakłażan jest niskokaloryczny? Tak w 100 g tego warzywa zawiera się jedynie nieco 20 kcal. W 90% zbudowany jest z wody, a tylko 2% to cukry, a spożywając to warzywo dostarczamy organizmowi potasu, wapnia i magnezu. To także dobro źródło dla błonnika. W 100 gramach bakłażana będzie go dwukrotnie więcej niż w innych warzywach czy owocach. Witaminy C, A i witaminy z grupy B warzywo zawiera w znikomych ilościach. 
Po kilku słowach wstępu zapraszam na bakłażana według DUDY!

Składniki jakich użyłam:
– 1 szt. bakłażana
– torebka kaszy jęczmiennej
– kilku suszonych pomidorów w oliwie
– kilku ząbków czosnku
– ser kozi do zapieczenia
– 20-30 dag mięsa mielonego
Zaczęłam od ugotowania kaszy jęczmiennej. Na oleju rzepakowym przesmażyłam czosnek i kolejno dodawałam pozostałe składniki: suszone pomidory pokrojone w plastry oraz mięso mielone. Wszystkie produkty połączyłam i doprawiłam do smaku, solą, grubo zmielonym pieprzem, ostrą papryką oraz suszonym lubczykiem. Tak przygotowane składniki połączyłam z wcześniej ugotowaną kaszą. W naczyniu żaroodpornym ułożyłam bakłażana, skropiłam olejem rzepakowym i nafaszerowałam kaszą. Piekłam ok. 30 min. na wierzch starłam kozi ser i zapiekałam jeszcze ok 10-15 min. A tak wyglądał upieczony. Podałam go z sałatką z roszponki i czerwonej papryki.
Efekt, sami oceńcie!
Udostępnij
SPIS PRZEPISÓW

ARCHIWUM

PORTFOLIO

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *