Skip to content

Soczewica w postaci pasztetu.

Do przygotowania pasztetu potrzebowałam:
– 4 marchewki
– 3 ząbki czosnku
– 5 pieczarek
– 1 czerwonej papryczki chili 
– soczewicy: po szklance zielonej i czerwonej
– 2 jajek

Ponieważ zielona soczewica wymaga dłuższego przygotowywania to zajęłam się nią w pierwszej kolejności. Na rozgrzaną patelnię wrzuciłam pokrojone ząbki czosnku, następnie dodałam pokrojone w kostkę pieczarki oraz papryczkę. Na sam koniec dodałam starte na tarce o grubych oczkach marchewki. Wszystkie składniki połączyłam i dusiłam do miękkości. Przygotowaną soczewicę zmiksowałam blenderem, następnie połączyłam z pozostałymi produktami tj. marchewką, czosnkiem, pieczarkami, papryczką chili oraz jajkami. Tak przygotowaną masę doprawiłam solą, świeżo zmielonym pieprzem, słodką papryką i suszonym lubczykiem i przełożyłam do formy. Pasztet zapiekałam ok. 1 h w temp. 150 C. Pasztet można urozmaicić dodając np. suszone pomidory lub pieczarki zamienić na grzyby leśne.
Spróbujcie sami, a nie pożałujecie! 🙂 🙂
Udostępnij
SPIS PRZEPISÓW

ARCHIWUM

PORTFOLIO

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *